fbpx

Ingat Stevia, Lupakan Gula

Jom kenali jenis gula!

Sebelum kita mengenali apakah itu Stevia dan mengapa ia penting pada tubuh badan kita, jom kita hadam dahulu apakah itu gula dan mengapa pengambilan berlebihan boleh menyebabkan kemudaratan pada kita.

 • Gula adalah karbohidrat ringkas yang membekalkan sumber tenaga segera yang mudah diserap oleh tubuh.
 • Gula bukan sahaja boleh didapai dalam makanan mengandungi karbohidrat seperti pasta malah ia boleh didapati dalam bentuk fruktosa dan ia wujud dalam bentuk laktosa iaitu susu.
 • Gula merupakan salah satu bahan yang sentiasa digunakan dalam masakan untuk membangkitkan rasa dan aromanya!
 • Secara amnya, pengambilan gula tambahan tidak diperlukan kerana makanan yang mengandungi karbohidrat sudah ada gula tersendiri!

Jenis Gula

Pada label makanan, gula boleh disenaraikan pada beberapa kelas berbeza iaitu :-

 • Sukrosa (Sucrose)
 • Fruktosa (Fructose)
 • Sorbitol
 • Manitol (Mannitol)
 • Sirap Jagung (Corn Syrup)
 • Madu (Honey)
 • Esktrak Malt (Malt Extract)
 • Maltosa
 • Ekstrak Beras (Rice Extract)
 • Molas (Molasses)
 • Golden Syrup
 • Inverted Sugar

WHO (2003) menyarankan pengambilan gula tambahan tidak melebihi 10% daripada jumlah tenaga harian.

Pengambilan Gula Berlebihan

Gula tambahan yang dimaksudkan adalah monosakarida dan dwisakarida yang ditambah ke dalam makanan dan minuman oleh pengilang-pengilang makanan dan gula yang ditambah semasa memasak dan menyedia makanan.

Purata pengambilan gula tambahan adalah hanya 10 sudu teh sehari! Lebih kurang 50g sehari sahaja! Sungguhpun demikian, pengambilan gula oleh rakyat Malaysia adalah lebih daripada 50g sehari! Apabila pengambilan gula tambahan yang berlebihan, ia mampu mendatangkan kemudaratan pada tubuh badan kita.

Bukan sahaja makanan yang mengandungi gula, malah minuman berkarbonat seperti Coca Cola, Pepsi, 7up, Mountain Dew dan lain-lain. Minuman berkarbonat ini mengandungi gula yang amat tinggi sekali! Pengambilan minuman air berkarbonat untuk jangka masa yang lama akan menjejaskan kesihatan anda.

Baca lebih lanjut tentang “Fakta Mengenai Gula”¬†

Minuman tin seperti gambar di atas mempunyai kandungan gula yang amat tinggi sekali dan amat berbahaya pada semua lapisan masyarakat jika diambil berlebihan.
Adakah anda sedar tentang pengambilan gula berlebihan?

Setiap hari kita makan masakan yang mengandungi kalori dan gula yang tinggi seperti nasi campur, mee goreng, roti canai dan lain-lain. Tanpa kita sedari, jumlah pengambilan gula tambahan telah terlebih had daripada yang telah disyorkan daripada Kementerian Kesihatan Malaysia.

Purata pengambilan gula dalam minuman dan makanan harian oleh masyarakat Malaysia adalah lebih kurang 15 – 20 sudu teh! Ia melebih had daripada ditetapkan.

Jika anda ingin beralih kepada makanan yang kurang kandungan gula adalah mustahil dalam masa yang singkat! Anda tidak perlu khuatir kerana Stevia boleh menggantikan gula dalam minuman harian anda. Setitis Stevia ke dalam minuman mampu mengubah hari anda. 

Diet harian juga perlu diubah di samping anda menggunakan stevia RCC. Kenapa? Perlukah diet? Tidak semestinya namun jika anda lakukan diet yang betul, ia dapat meningkatkan lagi kesan stevia di dalam badan anda! Badan anda akan berasa lebih segar dan minda lebih berfikiran luas serta terbuka. Jika anda seorang yang aktif bersukan, Stevia RCC ini pasti dapat membantu anda untuk meningkatkan tenaga dan stamina anda pada jangka masa yang panjang.

Jom kenali Stevia!

Stevia adalah bahan yang telah di-ekstrak daripada spesis tumbuhan dikenali sebagai Stevia Rebaudiana. Di samping itu, kemanisannya adalah asli tanpa sebarang pengawet atau pun bahan kimia.

Ciri paling unik mengenai Stevia ialah ia merupakan pemanis semula jadi yang tidak mengandungi kalori. Di percayai secara tradisional, stevia mengandungi sifar kalori, lemak, kolestrol, gula dan karbohidrat. 

Ekstrak stevia dikatakan 300 kali lebih manis dari gula biasa. Ciri ini telah menarik minat para pengkaji untuk menjalankan kajian terhadap Stevia. Stevia terbukti telah membantu ramai pengguna yang menggunakan secara tetap memberi kesan positif terhadap kehidupan seharian mereka. 

Malahan, ada di antara mereka yang menjadikan stevia sebagai minuman pemanis minuman harian mereka. Stevia membantu untuk mengekalkan tubuh badan menjadi lebih bertenaga dan segar. Sebagai salah satu pengguna tetap Stevia, saya amat berpuas hati dengan hasil positif diberikan!

Pada awal tahun 1970-an, pemanis seperti cyclamate dan saccharin telah kurang atau tidak digunakan lagi dalam formula minuman Coca Cola. penggunaan stevia sebagai alternatif bermula di Jepun, dengan ekstrak berair daun menghasilkan steviosides disucikan sebagai pemanis. Terdapat lagi beberapa syarikat minuman berkarbonat yang telah menyediakan alternatif minuman berkarbonat dengan menggantikan Stevia sebagai pemanis minuman mereka.

Sekarang anda sudah tahu serba-sedikit tentang keburukan gula pada tubuh badan dan stevia secara am-nya. Kami ingin memperkenalkan produk pemanis semulajadi iaitu Stevia RCC! Stevia RCC adalah salah satu pemanis minuman yang amat terkenal dan menggunakan fungsi Multi-Level Marketing (MLM). Produk ini telah diiktiraf Halal oleh Jakim. Anda tidak perlu ragu-ragu tentang proses kesuciannya.

Kami menawarkan 2 packages untuk anda yang ingin berubah cara hidup anda daripada pengambilan GULA kepada STEVIA.

 • Packages 1 (Multi Level Marketing)
  • Packages ini sesuai jika anda memang biasa dan faham tentang MLM dan bersedia untuk berusaha supaya mencapai pendapatan ribuan ringgit setiap bulan dengan Modal Serendah RM145 – RM1015
 • Packages 2 ( Pembelian Runcit )
  • Packages ini sesuai untuk anda yang ingin berubah kepada cara hidup sihat dengan menggantikan GULA kepada STEVIA.
  • Sebotol Stevia : RM55 dan pada keadaan biasa boleh guna dalam sebulan atau lebih.
Kelebihan & Keistimewaan Bersama kami sebagai RAKAN NIAGA di RCC GLOBAL
 • Tabung Kebajikkan iaitu RM 500 (Mengikut Tahap Kecederaan atau Bencana)
 • Menebus mata ganjaran dengan pelbagai barangan seperti barangan elektrik, telefon pintar, Samsung Galaxy Tab dan sebagainya.
 • Membeli belah PERCUMA dengan baucer pasaraya Giant.
 • Pakej percutian 3 hari 2 malam beserta 2 tiket Air Asia / Umrah secara Percuma
 • Boleh mula berniaga bersama RCC2U dengan modal serendah RM 145 - RM 1015 dan menikmati komisen hingga RM 1000 - RM 7000 sehari.
 • Reward Point untuk anda dapat Laptop, IPad, dan lain2. Yang paling penting ianya TIADA TARIKH LUPUT boleh diwarisi. Sedangkan jika amalkan pengambilan GULA awak hanya dapat penyakit. Peluang diatas terbuka pada anda selama anda berhenti GULA dan bertukar pada RCC STEVIA.
Halal logo
Cara Tempahan Stevia RCC

Anda boleh kunjungi kedai kami yang terletak di alamat seperti berikut:-

Alamat Kedai

Shop Lot No.3, Lorong Friendship 3C,
Taman Friendship PH3, Petagas,
88200 Kota Kinabalu, Sabah.

Waktu Beroperasi

Isnin - Sabtu : 9 Pagi hingga 6 Petang
Ahad : 10 Pagi hingga 4 Petang
Tutup : Cuti Umum sahaja

Jika anda ingin menempah atau membuat sebarang pertanyaan tentang servis ini, hubungi 60198813858 untuk mendapatkan info lanjut.

Khidmat Pelanggan

Anda boleh hubungi kami menerusi email iaitu mylabuancc@gmail.com atau sales@mylabuan.biz. 24 Jam secara online.